Товарният кораб се сблъскал с тласкаща композиция Виена“Утре, 27.09.2022 година, от

...
Товарният кораб се сблъскал с тласкаща композиция Виена“Утре, 27.09.2022 година, от
Коментари Харесай

Съдят „Рубишипс“ за унищожен слънчоглед в кораб по река Дунав

Товарният кораб се сблъскал с тласкаща комбинация „ Виена “

Утре, 27.09.2022 година, от 10:30 часа в Окръжен съд – Русе ще се организира намерено съвещание по комерсиално дело за погубен слънчоглед на борда на транспортен съд по река Дунав.

Исковата молба е от ЗАД „ Булстрад Виена Иншурънс Груп “ против „ Рубишипс “ ООД. Застрахователят твърди, че на 21.09.2020 година в пристанище Лом товарен транспортен съд „ Рубишипс “ е бил претрупан с малко над 923 000 кг слънчоглед на стойност към 400 000 евро. След два дни корабът се сблъскал с тласкаща комбинация „ Виена “. За да предотврати по-нататъшно навлизане на вода в товарното пространство и поглъщане на кораба, „ Рубишипс “ засяда на десния бряг на река Дунав. В резултат на конфликта и настъпилите пробойни част от слънчогледа е бил убит в реката. Все още годната част от стоката е била претрупана на различен транспортен съд. Погиналият слънчоглед е бил малко над 474 000 кг на стойност съвсем 200 000 евро. Тъй като за него е била подписана застраховка, „ Булстрад “ са изплатили тази сума на притежателя му и са предявили иск против корабната компания за възобновяване на това обезщетение, оповестиха от Окръжен съд – Русе.

В първото по делото съвещание Окръжен съд – Русе е назначил съдебно-техническа експертиза с експерт „ Капитан по вътрешните водни пътища на Европа “, който да отговори каква е повода и чия е виновността за плавателното произшествие. По искане на страните след това е била назначена тройна такава експертиза и е бил позволен оглед на местопроизшествието.

По време на утрешното правосъдно съвещание ще бъдат изслушани трите движимости лица, едното от които е Председателя на Диспашорско бюро при Българска търговско-промишлена палата. С тяхно присъединяване ще бъде осъществен и огледа, който ще се пресъздава на екраните в правосъдната зала въз основа на предоставените GPS-данни от Сръбския AIS, Дата Пейджинг и Перискал.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР